SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Uttagning till Julle Uniteds tävlingslag
Foto: Magda Lindblom

Vad är en uttagning?

Uttagningeller provträning är en individuell prövning av den enskildes färdigheter inom cheerleadingens och cheerdansens olika moment, som innefattar dansteknik (hållning, piruetter, fouetteér m.m.), motions (armrörelser), cheerteknik (ex. olika hopp, vighet m.m.) och akrobatik (ex. hjulning, rondat, kullerbytta och volter om du söker till ett cheerleadinglag). Föreningens uttagningsgrupp noterar i ett protokoll den enskildes förmågor och bland annat utifrån den bedömningen erbjuds den aktive eventuellt plats i något av föreningens tävlingslag. I vilket lag man eventuellt erbjuds plats i är det i första hand den fysiska förutsättningen som avgör. Den eventuella skadebilden är därför alltid något som är med i överläggningen. I våra tävlingslag utförs avancerade moment som kan vara skadliga om man inte har rätt grunder. I varje individuell bedömning kollar vi därför noggrant igenom hur grunderna sitter och och vilken nivå som är lämplig för respektive individ. 

 

Syftet med uttagning är att hitta nya förmågor till föreningens tävlingslag. Syftet är också att sätta ihop lagen så att nivån bland lagmedlemmarna blir så jämn som möjligt. Placerad i rätt lag med rätt nivå kan de aktiva få rätt typ av utmaning och stimulering som gör att de ständigt utvecklas och känner sig motiverad under hela säsongen.

Cheerdans och Cheerleading är lagsporter. Vi letar därför nya lagmedlemmar som kan bidra med att stärka lagkänslan i vår idrott. 

 

Uttagning är något som föreningen genomför inför varje ny tävlingssäsong. Observera då att uttagningarna enbart gäller uttagning till några av föreningens tävlingslag. Man behöver givetvis inte gå på en uttagning för att vara med och dansa i vår förening. Vi har öppna dans- och cheerleadinggrupper som är öppna för alla oavsett tidigare erfarenheter. Till dessa grupper kan vem som helst anmäla sig till genom kontaktformuläret under sidan Anmäl dig. Vi har också två förberedande tävlingslag för dig som är född 2011 eller är äldre (Twinklestars och Spirits) dit vi också har en öppen anmälan. Samma anmälningssida gäller för dessa lag. 

De lag vi har audition till är de grupper som befinner sig på en mer avancerad nivå och passar dig som söker mer utmaning i din dans. 

Alla som går på våra uttagningar erbjuds plats i någon av föreningens cheer- och dansgrupper. Om man erbjuds plats i en tävlingsgrupp eller en träningsgrupp beror på vilka tidigare erfarenheter och fysiska förutsättningar man har. 

 

Att tänka på innan uttagning

Viktigt att förstå är att uttagningen är individuell. Detta innebär att man kan komma att placeras i ett nytt lag och att ens ”bästis” kanske inte hamnar i samma lag. Uttagning är självklart frivillig och likaså att välja att tacka ja eller nej till ett erbjudande.

 

För att kunna förbereda sig på bästa sätt inför en uttagning så behöver både den sökande och dennes förälder i god tid informera sig om vad det handlar om. Information om tid, plats och anmälan till uttagning meddelas här på hemsidan.

 

Att komma med i ett tävlingslag innebär en del förändringar för den aktive som måste diskuteras med sina anhöriga innan beslut tas. En plats i ett tävlingslag kommer att innebära ett mycket större engagemang både av den aktive men även av anhöriga. Träningarna kommer att bli fler (2-4 träningar/vecka) och träning hela helger är inte ovanligt. Återkommande är också att delta på olika event, städdagar och utbildningsdagar. Vi kommer ställa ett mycket högre krav på närvaro då cheerdans och cheerleading är lagsporter och det är av hög vikt att man är närvarande för lagets utveckling. Terminsavgiften blir högre och det tillkommer kostnader för resor till tävlingar. Vi försöker anpassa dessa kostnader så gott vi kan utifrån hur långa resor det blir. Varje vår är det två stora nationella tävlingar där våra tävlingslag brukar deltaga.

 

Distriktsmästerskap (DM) och för de lag som kvalar vidare Riksmästerskap/Sverigemästerskap (RM/SM). Dessa tävlingar äger rum på olika svenska orter, tex Uppsala, Nyköping, Stockholm, Malmö, Luleå.

 

Utöver dessa två årliga tävlingar kan enskilda lag deltaga i andra nationella eller internationella tävlingar under året. Föreningen kämpar aktivt för att hålla dessa kostnader nere genom tex försäljning eller enklare ”jobb” för de aktiva.

 

Vad kommer att hända på uttagningen?

Uttagningen består av tre delar: Registrering, information och praktik. Alla aktiva som anmält sig till uttagningen kommer tillsammans att utföra de olika momenten dansteknik, motions, cheerteknik, akrobatik och koreografi . Det liknar en vanlig träning i grupp där skillnaden är att man står i rader och varje rad turas om att stå längst fram, mitten och längst bak.

Hur lång uttagningen är varierar från gång till gång. 

 

Vi vet att alla kan ha bra och bättre dagar. Vi kommer därför titta på vad man kan under själva uttagningen men även prata med den aktives tränare (om denne går i Julle United) och stämma av om vilken utveckling man gjort under terminen. Viljan och engagemang är också viktiga bitar vi tittar på och väger in i beslutet.

 

När uttagningen är färdig är det uttagningsgruppen som bedömer vilket lag man eventuellt blir placerad i. Besked om sin eventuella placering meddelas någon vecka efter audition.

 

Kommer man automatisk med i ett tävlingslag bara för att man är med på uttagning? 
Nej, det kan vi inte garantera. Platserna i våra tävlingslag är begränsade. 

Antalet möjliga tävlingar som finns för vår idrott under ett år är för tillfället väldigt få. Detta är något vi tillsammans med SCF (Svenska Cheerleding Förbundet) jobbar med att förbättra. Vi hoppas att det i framtiden kommer att vara möjligt med fler tävlingar för vår tävlingsklass. 

I dagsläget är därför antalet tävlingsplatser begränsade. Men oavsett om du kommer med i ett tävlingslag eller inte finns det alltid en plats i föreningen för just DIG. Alla som går på uttagning får erbjudande om plats i någon av föreningens dans- eller cheergrupper. 

 

Vad händer om jag inte kommer med i ett tävlingslag? 
Vi blir jätteglada för att du har engagemanget och kommer på uttagning och att du vill vara med i något av våra tävlingslag. Även om vi denna termin inte kan placera dig i ett tävlingslag får vi tillfället att se vad du kan och vi ser gärna att du fortsätter att träna för att komma tillbaka på nästa års uttagning. Om du inte redan är med i en grupp i Julle United så har vi i föreningen öppna cheer- och dansgrupper från 5 år upp till vuxen ålder som är öppna för alla. Till dessa grupper kan vem som helst anmäla sig till genom kontaktformuläret under sidan Anmäl dig. Vi har också två förberedande tävlingslag för dig som är född 2011 eller är äldre (Twinklestars och Spirits) dit vi också har en öppen anmälan. Samma anmälningssida gäller för dessa lag. Om du inte redan är med i någon av dessa grupper rekommenderar vi dig att söka dig till någon av dem för att kunna träna upp din dansteknik och cheerteknik och på så sätt öka dina chanser inför nästa års uttagningar. Går du redan i en dansgrupp eller tävlingslag så fortsätter du givetvis i samma grupp/lag som tidigare (om du uppfyller ålderskriterierna). 

 

Du som anhörig/förälder

Du som förälder måste vara väl medveten om att uttagning är en testsituation och att du har ansvar för ditt barns medverkan. Föräldrar är de som bäst vet hur ens barn reagerar under press. Låt inte barnet gå på en uttagning bara för att han eller hon vill - du som förälder måste känna att du kan klara av både förberedande dialog och det resonemang som kan komma vid ett eventuellt negativt besked.

 

Åldersindelningen i våra tävlingslag under säsongen 2021/2022:

Minior (Risingstars): 11-13 år/Född 2011-2009

Junior (Smallstars, Divas): 13-17 år/Född 2009-2005

Senior (Lightningstars och Allstars): 15 år och uppåt/Född 2007 eller tidigare. Observera att föreningen har som målsättning att hålla en högre ålder i seniorlagen. Detta sett till skaderisken samt den mentala påfrestning som är högre i seniorlagen. 

 

För Sparklingstars som tävlar i Förberedande Pom bestämmer föreningen själv åldersgränsen. Den åldersgräns som varit för detta lag under den senaste säsongen kan man säga har varit mittemellan minior och junior. Gränsen här har alltså inte varit lika strikt som i övriga klasser. Tanken är att laget är bryggan från Risingstars upp till Smallstars.

 

Ansökan till Twinklestars och Spirits:

Du som vill ansöka till något av våra förberedande tävlingslag Twinklestars (Cheerdans) eller Spirits (Cheerleading) gör det genom en intresseanmälan via kontaktformuläret under sidan Anmäl dig. Skriv i kommentarsfältet att ni önskar att stå i kö till Twinklestars/Spirits. Dessa grupper är öppna för dig som är född 2012 eller är äldre. 

Urvalskriterierna är intresseanmälan samt det antal tidigare terminer som medlemmen har dansat i föreningen.  

 
Våra sponsorer